Składniki:
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- ok. 8g cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ok. 8g cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mąki,
+
- 1/2 szklanki śmietany,
- cynamon do smaku,
- cukier do smaku,
- cynamon do smaku,
- cukier do smaku,
Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem. Białko ubić na sztywno. Do twarogu dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka Im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej, więc ciasto może się lepić. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę. Podzielić na równe części uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki. Kluski leniwe wrzucać partiami do wrzącej wody, wyciagnąć natychmiast po wypływnięciu na wierzch.
Polać śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego, Kasia ; )
Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://babkazrodzynkiem.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Smak dzieciństwa i wakacji spędzonych u Babci :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam próbę pracy na technologii z mleka i przetworów mlecznych i właśnie pierogi leniwe był zadaniem do wykonania. Wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwie, zwłaszcza z masłem i bułką tartą:) Na bogato...:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
O mamo uwielbiam wszystko co mączne! :) Kluski, pierogi, naleśniki, racuchy i tak dalej:) Wspaniale wyglądają Twoje kluseczki:) Od razu zrobiłam się głodna:) !
OdpowiedzUsuńNiegdyś ulubione danie mojej córki, choć przyznaje, nigdy sama nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ja robie z ziemniakami :-)
OdpowiedzUsuń