piątek, 7 czerwca 2013

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Czekoladowe ciasto z truskawkami lub innymi owocami. Można oprószyc cukrem pudrem lub nie, jak kto lubi. Moim zdaniem cukier puder doskonale łączy sie z kwaskowatym smakiem truskawek.


 Skladniki:

- 1 kostka margaryny (250g) ,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki kakao,
+
- 400g trskawek,
- cukier puder do posypania

Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół. Odstawić. Przygotować ciasto.
2 szklanki mąki, 1/3 szklanki kakao i 1 łyżkę proszku do pieczenia przesiać, odstawić.
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch, następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli przesiane suche składniki, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć truskawki. Piec w 180 st. C przez ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka).
  Wyjąć i  przestudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego, Kasia ; )

3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, chyba jeszcze nie widziałam ciasta, w którym tak fajnie widać truskawki od góry. U mnie też w tej chwili królują właśnie te owoce :) Pycha!
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto również robię jutro ciasto z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, muszę w końcu zrobić swoje pierwsze ciasto z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)