środa, 24 kwietnia 2013

Wadowicka Kremówka Papieska

 "(...) A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze."


Wadowice, 16 czerwca 1999 roku - Jan Paweł II.

To zdanie Ojca Świętego wypowiedziane w czasie słynnej wizyty w rodzinnym mieście zapisało się w pamięci milionów słuchających go ludzi. Stąd wzięło się określenie papieska kremówka lub wadowicka kremówka, używane zwłaszcza przez cukierników w Wadowicach.

Przygotowałam kremówkę z jednym kremem, bez warstwy bitej śmietany. Rodzajów kremówek jest tyle ile cukierników, bo podobno co cukiernia to inna kremówka. Kremówka jest naprawdę pyszna. 

Składniki:

(ciasto)
- 2 szklanki mąki,
- 4-5 łyżek cukru,
- kostka masła lub margaryny (250g),
- 1/2 szkl śmietany (gęstej)

lub gotowe ciasto francuskie

(krem)
- 1000 ml mleka,
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru  
- 3 lyżki cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 3 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyzki mąki ziemniaczanej.

+ cukier puder do posypania

 

 Przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Rozetrzeć palcami mąkę z masłem lub zmiksować (końcówkami do wyrabiania ciasta). Dodać śmietanę, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąka blaszki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjąć z formy, a drugie upiec w ten sam sposób. Ostudzić ciasto. 
Zagotować 750 ml mleka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Ma powstać gładka masa. Do gotującego się mleka, wlać masę, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia. 
Ostudzony krem wyłożyć na jednej części ciasta. Delikatnie przykryć drugim ciastem, nie docikająć, aby krem nie wyplynął. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  


Smaczneg, Kasia ; )


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam, ale nie mogę :((

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy naprawdę taka pyszna jest chyba nie uwierzę do póki nie próbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. no aż ślinka leci na tą kremówkę mmmm :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie pieke jak upieke to się przekonam....ale jeżeli smakuje tak jak wygląda tooo cala jest moja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne! Muszę ją upiec :)
    Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam i wydaje opinię: ciasto jest beznadziejne,nie rośnie,w smaku czuje się tylko mąkę(smakuje jak kruszonka upieczona w postaci placka) .Krem to zwykły budyń ale własnej domowej produkcji. Widząc co wychodzi z upieczenia 1 placka wprowadziłam zmiany.Do drugiej części dodałam 2 jajka,2 łyżeczki proszku,1 budyń w proszku,trochę mleka i pianę z 3 białek.Do wystudzonego kremu dodałam trochę ubitej śmietany 30%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu ciasto nie wyszło wg przepisu, ogólnie to ciasto powinno być cienkie, dlatego też można użyć gotowego ciasta francuskiego; ) mam nadzieje, ze w efekcie końcowym ciasto smakowało, pozdrawiam ;)

      Usuń
  7. Moje ciasto własnie jest już w lodówce. Wygląda pysznie, muszę jednak powiedzieć że kremu jest o wiele mniej niż na zdjęciu ale sam przepis wydaje sie udany. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać jednym wychodzi to ciasto, a drugim mniej się udaje ;) jak się schłodzi to poproszę o kawałek;) pozdrawiam;)

      Usuń
  8. Też ją pieke i czekam na efekt końcowy ;-)
    Miejmy nadzieję,że się uda ,pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)