Lukrowane rogailiki z marmoladą, są słodkie i kruche. Mimo moich starań każdy rogalik jest inny, ale w końcu na tym tkwi urok domowych wypieków.
Składniki:
(ciasto)- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 100ml gęstej śmietany (lub jougurtu),
- 200g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli
(dowolne nadzienie)
- marmolada, powidła, owoce lub czekolada
(lukier)
+ 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 1- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich cieńko rozwałkować, podsypując mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
klaudia.sroczynska@gmail.com.
Smacznego, Kasia ; )
klaudia.sroczynska@gmail.com.
ahh moja babcia takie robiła <3
OdpowiedzUsuńPo prostu idealne!Mistrzowsko "zakręcone"!
OdpowiedzUsuńPS Miło mi,że do mnie zaglądasz. Dzięki za komentarz :) Pozdrawiam. Dorota
kojarzą mi się z domem, mamą i dzieciństwem... <3 ale mi przypomniałaś! Mega piękne, zgrabne ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńPiękne, znam ten przepis, rogaliki znikają w mgnieniu oka:)
OdpowiedzUsuńMają piękny kształt rogalika, nie wiem cz bym takie zrobiła:)
OdpowiedzUsuńja mam podobny problem jak poprzedniczka, nie umiem zawijać ładnych rogalików ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki do kawy:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre polecam!!! z dzemem z pigwy wychodza pycha
OdpowiedzUsuń