niedziela, 23 czerwca 2013

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

Lukrowane rogailiki z marmoladą, są słodkie i kruche. Mimo moich starań każdy rogalik jest inny, ale w końcu na tym tkwi urok domowych wypieków.

 Składniki:

 (ciasto)

- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 100ml gęstej śmietany (lub jougurtu),
- 200g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli

(dowolne nadzienie)

- marmolada, powidła, owoce lub czekolada

(lukier)

+ 1/2 szklanki cukru pudru
 ok. 1- 2 łyżki wody




Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich cieńko rozwałkować, podsypując mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.

Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.


klaudia.sroczynska@gmail.com.



Smacznego, Kasia ; )


klaudia.sroczynska@gmail.com.


8 komentarzy:

  1. ahh moja babcia takie robiła <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu idealne!Mistrzowsko "zakręcone"!
    PS Miło mi,że do mnie zaglądasz. Dzięki za komentarz :) Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzą mi się z domem, mamą i dzieciństwem... <3 ale mi przypomniałaś! Mega piękne, zgrabne ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, znam ten przepis, rogaliki znikają w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mają piękny kształt rogalika, nie wiem cz bym takie zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mam podobny problem jak poprzedniczka, nie umiem zawijać ładnych rogalików ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie rogaliki do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobre polecam!!! z dzemem z pigwy wychodza pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)