sobota, 15 czerwca 2013

Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie

 Lubicie kokos? Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie, to takie mini batony Bounty. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, na pewno często będziecie wyciagać ręke po te małe  kokosowe czekoladki.

 

Składniki :

-  200g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100ml śmietany kremówki,
- 60g masła,
- 100g czekolady (lub więcej).


Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier puder i wymieszać. Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, podgrzewać do momentu aż mało się rozpuści, wylać na wiórki i wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki (masę można włożyć na kilka minut do lodówki, aby łatwiej się formowało kulki). Kulki kokosowe układać na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić w lodówce 1-2h. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę po kolei zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, włożyć do lodówki by czekolada stwardniała. 

Smacznego, Kasia ; )

14 komentarzy:

  1. Lubię różnego rodzaju czekoladki, a te z kokosem są na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ludzie ludze chyba to zrobię :) Mój mąż uwielbia kokos, zrobię to koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A później poproszę o opinię;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, na pewno są wyśmienite;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, na pewno są wyśmienite;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kokosowe kuli z czekoladą,wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym sobie zjadł takie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super, też sobie takie ukulam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)