sobota, 15 czerwca 2013

Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie

 Lubicie kokos? Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie, to takie mini batony Bounty. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, na pewno często będziecie wyciagać ręke po te małe  kokosowe czekoladki.

 

Składniki :

-  200g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100ml śmietany kremówki,
- 60g masła,
- 100g czekolady (lub więcej).


Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier puder i wymieszać. Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, podgrzewać do momentu aż mało się rozpuści, wylać na wiórki i wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki (masę można włożyć na kilka minut do lodówki, aby łatwiej się formowało kulki). Kulki kokosowe układać na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić w lodówce 1-2h. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę po kolei zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, włożyć do lodówki by czekolada stwardniała. 

Smacznego, Kasia ; )

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)