Składniki:
(ok. 10-12 szt)- 250g twarogu półtłustego,
- 250g ugotowanych ziemniaków.,
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10g cukru.
+
- ok. 12 truskawek,
- cukier,
- śmietana
Twaróg zmielić lub rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać 10g cukru (lub więcej) i wymieszać. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka, dodać do twarogu. Dosypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko i wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, tak by się mocno nie kleiło. Z ciasta zrolować wałek i ostrym nożem odcinać nieduże kawałki ciasta, spłaszczyć na dłoni, na środek kłaść truskawkę (umytą i oszypułkowaną), posypać odrobiną cukru. Zlepić brzegi i uformować kulę.
Wrzucać partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 3 - 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odsączyć i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Kasia ; )
o tak! Wielbię, wielbię-nawet pierogi z tymi owockami się im nie równają, mmm! :)
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Pycha! Ja jutro robię leniwe. Może gdybym się już tak na nie nie nakręciła, to wypróbowałabym właśnie Twoje knedle :) Myślę, że tak czy siak, kiedyś je wypróbuję!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.
Ale pycha:)
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam takie babcine- pychota!
OdpowiedzUsuńa sama zapraszam na ekspresowe ciasto truskawkowe :)
o!o! takie właśnie chcę na obiaaad ;) pozdrawiam i zapraszam na cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobre. (Zwłaszcza umaczane w jogurcie truskawkowym :)
OdpowiedzUsuń