poniedziałek, 10 czerwca 2013

Roladki z indyka z masłem ziołowo-czosnkowym

 Roladki z indyka z masłem ziolowo-czosnkowym podane z młodą marchewką. Masło najlepiej przygotować wcześniej, żeby dobrze schłodziło się w lodówce.

 Składniki:

- 3 filety z piersi indyka,

 (masło)

- 50g masła
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
 +
- mąka do obtoczenia,
- bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- 400g mlodej marchewki,
- olej do smażenia,

Na początku przygotować masło: czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. dodać do masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę masła.
Piersi z indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami. Mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać. 
Smacznego, Kasia ; )

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie obiady :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem takie ostatnio były przepyszne
    I te na pewno też takie są

    OdpowiedzUsuń
  3. Roladki z nutką czosnku - muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności! Na dodatek z moim ukochanym czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na niedzielny obiad - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm... brzmi pysznie :) będzie idealne z moim masłem ziołowo-czosnkowym do wszystkiego:) muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)