Składniki:
- 3 filety z piersi indyka,(masło)
- 50g masła
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
+
- mąka do obtoczenia,
- bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- 400g mlodej marchewki,
- olej do smażenia,
Na początku przygotować masło: czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. dodać do masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę masła.
Piersi z indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami. Mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać.
Smacznego, Kasia ; )
Bardzo lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Jadłem takie ostatnio były przepyszne
OdpowiedzUsuńI te na pewno też takie są
Moje smaki ! Super :)
OdpowiedzUsuńRoladki z nutką czosnku - muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Na dodatek z moim ukochanym czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńNa niedzielny obiad - pycha:)
OdpowiedzUsuńMmmmm... brzmi pysznie :) będzie idealne z moim masłem ziołowo-czosnkowym do wszystkiego:) muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuń