Składniki:
(ciasto)- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+
- 4 banany,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady,
- 2 łyżki soku z cytryny
Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczeia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).
Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany). Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany, włożyć do lodówki by śmietana stężała.
Smacznego, Kasia ; )
Twój kopiec przypomniał mi o moim dzieciństwie, kiedy to w weekendy z mamą zawsze go robiłyśmy (tyle,że niestety kupowany:/) Teraz zrobię taki sama :) !!!
OdpowiedzUsuńkopiec kreta głównie kojarzy się z wersja pudelkowa, a to takie łatwe ciasto, polecam ;)
Usuńcieszę się, że powróciły wspomnienia ;)
Pychotka..moja corka uwielbia to ciasto..
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam
OdpowiedzUsuńPycha:) Od dawna mam zamiar zrobić to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny :)
UsuńMusiało być pyszne :)) Oj ja tez już od dawna mam zamiar go zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny do dzieła :)
UsuńAleż smakowicie się prezentuje! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu chodzi za mną kopiec kreta i u Ciebie mi się o nim przypomniało, muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuń