niedziela, 2 czerwca 2013

Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką

 Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką, posypane cukrem pudrem, można też zrobić je bez kruszonki i cukru pudru, wtedy będą zwyczajne, tylko z owocami.

 Składniki:




- 1/2 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3  jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,

- mała puszka brzoskwiń,

- 1/3 kostki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 łyżki mąki,
- cukier puder do posypania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.1/2 kostki margaryny utrzeć z 1/3 szklanki cukru, następnie po kolei wbić 3 jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. wyłożyć do 3/4 wysokości foremek.
Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić na drobne kawałki.
Wyrobić kruszonkę z 1/3 kostki masła, 2 łyżek cukru, 1 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżek mąki, jeśli będzie się słabo  kruszyć dodać mąki lub cukru. Wyłożyć brzoskwinie na ciasto i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok. 25 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


















Smacznego, Kasia :)

2 komentarze:

  1. śliczne i ta kruszonka za którą przepadam,,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zdjęcia i wyroby powodują, że człowiek skusiłby się na babeczkę o każdej porze dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)