Naleśnikowy makaron z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą i świeża bazylią. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Doskonały przyklad na to, że obiad nie musi być nudny.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka,- 1 duża cebula,
- kilka listków bazylii,
- starty żółty ser do posypania.
- 350g pieczarek
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku,
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
(sos)
- mały koncenrat pomidorowy,
- 100ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
(naleśniki)
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Mąkę przesiać, dodać mleko, wbić 2 jaja, szczyptę soli, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) smażyć obustronnie. Odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Przesypać do miski. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na tej samej patelni, co cebulę. Podsmażone pieczarki przesypać do miski. Mieso mielone przyprawić solą i pieprzem do smaku, wbic 1 jajko, wsypać bulki tartej i wymieszać widelcem. Podsmażyć na tej samej patelni, co smazyliśmy poprzednie składniki. Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Wlać na mięso, zagotować. Dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Wszystko dokladnie wymieszać.
Przygotowane wcześniej naleśniki zwinąc w rulon i pociąć w paski (grubość pasków zalezy od nas). Makaron naleśnikowy podawać z farszem, posypać startym żółtym serem, dowolnie udekorować.
Smacznego, Kasia ; )
Już dawno miałam zrobić naleśnikowy makaron! Twoje danie prezentuje się przepysznie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję, również pozdrawiam;)
UsuńW sumie pierwszy raz słyszę o naleśnikowym makaronie, ale tak mnie zaintrygował, że muszę sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńtak to ja jeszcze nigdy nie jadłam podanych naleśników, czy mięcha-bajernacki pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie ułożony makaron naleśnikowy :) Danie wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
To danie wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńArcydzieło;)
OdpowiedzUsuńale pięknie !!! super to wygląda :) no no Kasiu!
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo apetyczny pomysł :))))
OdpowiedzUsuńbardzo efektownie to wygląda :) świetny pomysł!!
OdpowiedzUsuńPięknie prezentują się te naleśnikowe róże :) Pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za mile słowa i cieszę się, że danie tak się spodobało, było pyszne ;) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, piękne, smaczne, wyśmienite...
OdpowiedzUsuńŻartowałem.*
Wiesz co siostra? Ja teraz też założyłem bloga. Możesz mnie odwiedzić:
http://meskiedanie.blogspot.com/
Już nawet pojawił się Pierwszy Wpis i Drugi Wpis. Wieczorem może będzie Trzeci!
Pozdro!
*Nie nie żartowałem. Teraz żartuję, że żartowałem. Naprawdę, nie żartuję.
Ciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńPychota!:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie ! I na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
na widok tego dania aż zgłodniałam :) bardzo lubię mięso z indyka, danie prezentuje się pysznie i pięknie, świetny pomysł z tym naleśnikowym makaronem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i ładnie wygląda ! Taki makaron to też świetny dodatek do zup, np. do kremowej pomidorowo-paprykowej lub pieczarkowej, kroję go wtedy na cienkie "ślimaczki".
OdpowiedzUsuń