czwartek, 27 czerwca 2013

Naleśnikowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

 Naleśnikowy makaron z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą i świeża bazylią. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Doskonały przyklad na to, że obiad nie musi być nudny.

 

Składniki:

- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 1 duża cebula,
- kilka listków bazylii,
-  starty żółty ser do posypania.
- 350g pieczarek
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku,
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
 (sos)
- mały koncenrat pomidorowy,
- 100ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego


(naleśniki)
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego


 Mąkę przesiać, dodać mleko, wbić 2 jaja, szczyptę soli, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) smażyć obustronnie. Odstawić. 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Przesypać do miski. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na tej samej patelni, co cebulę. Podsmażone pieczarki przesypać do miski. Mieso  mielone przyprawić solą i pieprzem do smaku, wbic 1 jajko, wsypać bulki tartej i wymieszać widelcem. Podsmażyć na tej samej patelni, co smazyliśmy poprzednie składniki. Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Wlać na mięso, zagotować. Dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Wszystko dokladnie wymieszać. 

Przygotowane wcześniej naleśniki zwinąc w rulon i pociąć w paski (grubość pasków zalezy od nas).  Makaron naleśnikowy podawać z farszem, posypać startym żółtym serem, dowolnie udekorować.

Smacznego, Kasia ; )

19 komentarzy:

  1. Już dawno miałam zrobić naleśnikowy makaron! Twoje danie prezentuje się przepysznie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie pierwszy raz słyszę o naleśnikowym makaronie, ale tak mnie zaintrygował, że muszę sama zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak to ja jeszcze nigdy nie jadłam podanych naleśników, czy mięcha-bajernacki pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie ułożony makaron naleśnikowy :) Danie wygląda zachwycająco!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie !!! super to wygląda :) no no Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i bardzo apetyczny pomysł :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo efektownie to wygląda :) świetny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie prezentują się te naleśnikowe róże :) Pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za mile słowa i cieszę się, że danie tak się spodobało, było pyszne ;) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, piękne, smaczne, wyśmienite...

    Żartowałem.*

    Wiesz co siostra? Ja teraz też założyłem bloga. Możesz mnie odwiedzić:
    http://meskiedanie.blogspot.com/

    Już nawet pojawił się Pierwszy Wpis i Drugi Wpis. Wieczorem może będzie Trzeci!
    Pozdro!

    *Nie nie żartowałem. Teraz żartuję, że żartowałem. Naprawdę, nie żartuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepięknie ! I na pewno jest bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. na widok tego dania aż zgłodniałam :) bardzo lubię mięso z indyka, danie prezentuje się pysznie i pięknie, świetny pomysł z tym naleśnikowym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł i ładnie wygląda ! Taki makaron to też świetny dodatek do zup, np. do kremowej pomidorowo-paprykowej lub pieczarkowej, kroję go wtedy na cienkie "ślimaczki".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)