Składniki:
- 500g mąki pszennej,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli
- 60g miękkiego masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 300g truskawek,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli
- 60g miękkiego masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 300g truskawek,
(kruszonka)
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru
- 50g masła,
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Mleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!), Odlać 1/4 szklanki mleka. W pozostałym rozpuścić 60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym letnim mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).
Jajka rozrzepać lekko z 3 łyżkami cukru. Dodać drożdże, wsypać mąke i szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Stolnicę oprószyć mąką i ponownie zagnieść casto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm. Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku, dnem szklanki zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami
Truskawki umyc i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25min. Wystudzić.
Smacznego, Kasia ; )
Pycha! Niedawno robiłam z malinami, domowe są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńpyszne, ulubione mojej córy:)
OdpowiedzUsuńAle pychota ;) Z truskawkami jeszcze w tym roku nie jadłam, więc muszę, czym szybciej zrobić ;)
OdpowiedzUsuńdomowe drożdżówki - muszą być wyborne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Cudowne są, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń