środa, 19 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką są doskonałe na śniadanie. Ciasto drożdżowe jest lekko słodkie, mięciutkie i bardzo smaczne.

Składniki:

- 500g mąki pszennej,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli
- 60g miękkiego masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 300g truskawek,

(kruszonka)

- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru
- 50g masła,
- 1 łyżka cukru wanilinowego

Mleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!), Odlać 1/4 szklanki mleka. W pozostałym rozpuścić  60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym letnim mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).
 Jajka rozrzepać lekko z 3 łyżkami cukru.  Dodać drożdże, wsypać mąke i szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Stolnicę oprószyć mąką i ponownie zagnieść casto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm. Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku, dnem szklanki zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami
Truskawki umyc i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie i posypać kruszonką. 
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25min. Wystudzić.
Smacznego, Kasia ; )

6 komentarzy:

  1. Pycha! Niedawno robiłam z malinami, domowe są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, ulubione mojej córy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota ;) Z truskawkami jeszcze w tym roku nie jadłam, więc muszę, czym szybciej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe drożdżówki - muszą być wyborne!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)