niedziela, 9 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru

 Nigdy wcześniej nie robiłam kompotu, a to taki prosty, szybki i smaczny napój. Kompot z rabarbaru jest orzeźwiający. Można podać z kostkami lodu i miętą, w sam raz na upalne dni.

 Składniki:


-  300g rabarbaru,
- 1l wody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku),



Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować. Dodać cukier waniliowy i gotować aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić, a następnie przecedzić przez sitko, dociskając rabarbar łyżką, aby jak najwięcej soku znalazło się w kompocie. Kompot posłodzić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimnno.

Smacznego, Kasia  ;  )

8 komentarzy:

  1. Z pewnością znakomicie orzeźwia :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda orzeźwiająco a mi się tak pić chce pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności. Dla Pani Przeciętnej kompot rabarbarowy to smak dzieciństwa, choć i obecnie często on gości na jej stole. Gotowała go jej babcia, gotuje jej mama i od czasu do czasu ona sama. Jednakże nigdy go nie przecedza. Dziadek Pani Przeciętnej uwielbia kompot rabarbarowy z dużą ilością pływających "kawałków" rabarbaru. :)
    Pozdrawia Pani Przeciętna
    nieprzecietnepasje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi z kawałkami rabarbaru, to oczywiście ten krok omijamy;) proste rozwiązanie, więc każdemu można dogodzić; ) Pozdrawiam

      Usuń
  5. mniams;)
    dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)