Składniki:
- 300g rabarbaru,
- 1l wody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku),
Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować. Dodać cukier waniliowy i gotować aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić, a następnie przecedzić przez sitko, dociskając rabarbar łyżką, aby jak najwięcej soku znalazło się w kompocie. Kompot posłodzić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimnno.
Smacznego, Kasia ; )
porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńZ pewnością znakomicie orzeźwia :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Witaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda orzeźwiająco a mi się tak pić chce pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSame pyszności. Dla Pani Przeciętnej kompot rabarbarowy to smak dzieciństwa, choć i obecnie często on gości na jej stole. Gotowała go jej babcia, gotuje jej mama i od czasu do czasu ona sama. Jednakże nigdy go nie przecedza. Dziadek Pani Przeciętnej uwielbia kompot rabarbarowy z dużą ilością pływających "kawałków" rabarbaru. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawia Pani Przeciętna
nieprzecietnepasje.blogspot.com
Jak ktoś lubi z kawałkami rabarbaru, to oczywiście ten krok omijamy;) proste rozwiązanie, więc każdemu można dogodzić; ) Pozdrawiam
Usuńmniams;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)