piątek, 21 czerwca 2013

Trufle orzechowe

Trufelki orzechowe w czekoladzie, obtoczone w orzechach.  Są to małe słodkie kuleczki, które należy przechowywać w lodówce, bo nie wytrzymają tych upałów :)

Składniki: 

-  1/2 szklanki nutelli,
- 1/2 szklanki mleka słodzonego skondensowanego,
- 1 szklanka posiekanych/zmielonych orzechów laskowych,
-  50g gorzkiej czekolady
-  50g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki miękkiego masła,

+ ok. 200g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do obtoczenia


Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii, dodać pół szklanki nutelli, pół szklanki mleka słodoznego skondensowanego (mleka nie gotować!), dodać posiekane/zmielone orzechy laskowe i 2 łyżki bardzo miękkiego masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Z masy formować kuleczki, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.
200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Kulki obtaczać w rozpuszcoznej czekoladzie, a nastepnie w posiekanych orzechach. Przechoowywać w lodówce.
Smacznego, Kasia ; )

14 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś zrobić, bo wydają się proste w wykonaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie :) fajne do podjadania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, wyobrażam sobie że będą pyszne do kawy... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne te kuleczki orzechowe, koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia u Ciebie to same słodkości! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. trufle z nutellą musiały smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie :) i jeszcze własnoręcznie zrobione pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)