sobota, 3 sierpnia 2013

Gofry z bitą śmietaną i owocami


W końcu powracam po długiej przerwie i serwuje gofry. Są pyszne nawet bez dodatków.

Składniki: 

- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki, 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1-2 łyżek cukru,
- 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek),
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- szczypta soli,

 + dowolne dodatki:
- bita śmietana,
- owoce.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wymieszać, następnie dodać żółtka, 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła i mleko. Zmiksować do połączenia się składników.  Rozgrzać gofrownicę. Białka napuszyć mikserem, nie ubijać na sztywno. Dodać do ciasta na gofry i krótko zmiksować. Nakładać ciasto chochlą do nagrzanej gofrownicy, rozprowadzając po jej całej powierzchni, piec ok. 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).

Gofry po upieczeniu podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.

Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

  1. Pyszne, uwielbiam takie domowe. Też muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) ale mi zrobilas smaka ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gofry, z bitą śmietaną i owocami najlepsze, ostatnio robiłam czekoladowe, a śmietankę wypróbowałam z lidla, pysznie mleczna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)