środa, 29 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Wiele osób zadaje sobie pytanie: Rabarbar to owoc czy warzywo?" Chociaż w kuchni traktowany jako owoc ze względu na kwaśno-słodki smak, rabarbar jest jednak warzywem. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można je serwować z różnymi owocami. Zamarzyło mi się to ciasto z rabarbarem, ponieważ kwaskowaty rabarbar idealnie się łączy ze słodką kruszonką.

 Składniki:

(ciasto)

 - 1 kostka margaryny (250g) ,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki,

(kruszonka)
- 1/2 zimnej kostki masła lub margaryny,
- 4- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 5-6 łyżek mąki,

+ - ok. 400g rabarbaru (lub więcej)


Ciasto:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić. Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch, następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka lub śmietany).

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. 
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
Na ciasto ułożyć rabarbar. 

Kruszonka:

Do miski włożyć 1/2 kostki masła lub margaryny, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 5-6 łyżek mąki, wyrobić palcami, jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru. Posypać wierzch kruszonką. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka).













Smacznego, Kasia ; )

4 komentarze:

  1. Jak ja KOCHAM kruszonkę ! Z rabarbarem to chyba jedno z najlepszych połączeń ;-)

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z kruszonką to zawsze i wszędzie,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie!
    dziękuje za Twój udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne, bo takie ciasta z rabarbarem są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)