czwartek, 16 maja 2013

Bardzo szybki murzynek z cynamonem

Pyszny czekoladowy murzynek, a do tego szybko się robi i znika w ekspresowym tempie. Casto jest puszyste, doskonałe na każde przyjęcie.

Składniki :


- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- pół słoika dżemu lub marmolady,
- 1/2 szklanki oleju lub miękkiego masła,
- 1 łyżeczka proszku pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka cynamonu.
+
cukier puder do posypania
(listki mięty tylko do zdjęcia)


Wszystkie składniki dodawać po kolei i miksować mikserem. Do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczczem formy (25 x 40 cm). Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok.35-40 min (do tzw.suchego patyczka). Posypać curem pudrem.

Smacznego, Kasia ;)

10 komentarzy:

  1. Wygląda jakby był miętowy a nie z cynamonem :D Ale ciekawie, nie znałam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z marmoladą jest bardzo wilgotne,też taki robię,pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się jest wilgotne i przepyszne, a do tego szybkie w przygotowaniu ;)

      Usuń
  3. Hmm, ciekawe czy zawsze wychodzi ciekawe hmm

    OdpowiedzUsuń
  4. można zrobic bez marmolady ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze dodaje, ale można próbować ;) jak spróbujesz, to daj znać jak wyszedł ;)

      Usuń
  5. można zrobić bez marmolady?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodałam zamiast marmolady dżem i 1 lyżeczkę sody bo wtedy wyrośnie .Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)