wtorek, 7 maja 2013

Pieczona noga z indyka w ketchupie

Dzisiaj na obiad pieczona noga z inydka, tak dla odmiany z ketchupem. Mięso z indyka odpowiednio zamarynowane jest w efekcie końcowym bardzo soczyste.




Składniki:

- 2 pałki z indyka (ok.750g jedna),
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 2 łyżki papryki słodkiej czerwonej,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju,


Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do miski, a następnie przyprawić. Całą nogę z indyka natrzec papryką czerwoną, solą i pieprzem. Nasmarowac dokładnie ketchupem. Miskę wraz z indykiem przykryć folią spożywczą i wkłożyc do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem nogę z indyka nasmarować olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C. W czasie pieczenia mięso można przewracać. Gotowe mięso wyciągnąć z pieca, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego, Kasia ; )

1 komentarz:

  1. Mięso z indyka to najlepsze jakościowo mięso. W połączeniu z ketchupem dla mnie niekoniecznie. Ale za samo mięcho mega PLUS! :) Dużo zdrowsze od kurczaczka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)