Składniki:
- 2 pałki z indyka (ok.750g jedna),- 1/2 szklanki ketchupu,
- 2 łyżki papryki słodkiej czerwonej,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju,
Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do miski, a następnie przyprawić. Całą nogę z indyka natrzec papryką czerwoną, solą i pieprzem. Nasmarowac dokładnie ketchupem. Miskę wraz z indykiem przykryć folią spożywczą i wkłożyc do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem nogę z indyka nasmarować olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C. W czasie pieczenia mięso można przewracać. Gotowe mięso wyciągnąć z pieca, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Mięso z indyka to najlepsze jakościowo mięso. W połączeniu z ketchupem dla mnie niekoniecznie. Ale za samo mięcho mega PLUS! :) Dużo zdrowsze od kurczaczka.
OdpowiedzUsuń