poniedziałek, 20 maja 2013

Pieczona marchewka w soku z pomarańczy

 Pieczone plastry marchewki w soku z pomarańczy, oczywiście sposób krojenia jest dowolny, ale im grubsze kawałki, tym marchew należy piec dłużej. Można warzywa posypać też ulubionymi ziołami. Niby nic takiego, a sposobów przygotowania jest wiele. W efekcie końcowym marchew jest soczysta i doskonała jako dodatek do dań obiadowych.

 

 Składniki:

- 2 średnie marchewki,
- sok z 1 pomarańczy lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy,
- listki pietruszki do ozdobienia.

 
Marchew umyć i obrać. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy (można użyć także gotowego soku pomarańczowego), wlać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać 3 łyżki oliwy. Wszystko wymieszać. Z marchewek wyciąć plastry obieraczką do warzyw, następne wymieszać z sokiem pomarańczowym i odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem. Marchew ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20-25 min.

Smacznego, Kasia ; )

2 komentarze:

  1. Na początku pomyślałam, że to łosoś :) Uwielbiam marchewkę, szczególnie pieczoną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor piękny a smak z pewnością obłędny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)