Składniki:
- 2 średnie marchewki,- sok z 1 pomarańczy lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy,
- listki pietruszki do ozdobienia.
Marchew umyć i obrać. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy (można użyć także gotowego soku pomarańczowego), wlać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać 3 łyżki oliwy. Wszystko wymieszać. Z marchewek wyciąć plastry obieraczką do warzyw, następne wymieszać z sokiem pomarańczowym i odstawić na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem. Marchew ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20-25 min.
Smacznego, Kasia ; )
Na początku pomyślałam, że to łosoś :) Uwielbiam marchewkę, szczególnie pieczoną ;)
OdpowiedzUsuńkolor piękny a smak z pewnością obłędny
OdpowiedzUsuń