czwartek, 23 maja 2013

Ryba z kapustą w cieście francuskim

Pyszna ryba zapieczona w cieście francuskim z kapustą. Ciekawy i smaczny przepis na obiad. Można nawet powiedzieć, że oryginalny.


Składniki:

 - 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 filety ryby (dowolny rodzaj ryby),
- 1 główka kapusty,
- 1 cebula,
- sól, pieprz do smaku,
-  maggi do smaku,
- 2 łyżki masła,
- cukier do smaku,
- 1 cytryna,
- 1 jajko.

+ smażone plasterki ziemniaka (w przyprawie do ziemniaków)

Na początek trzeba przygotować kapustę, obrać z  pierwszych liści, przeciąć na pół, umyć i wyciąć głąb. Poszatkować kapustę, następnie włożyć do garnka i wlać ok. 2 szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w paski cebulę. Zeszklić. Do kapusty dodać cebulkę i przyprawy. Sól i pieprz do smaku i kilka kropel  Maggi, można dodać cukier i skropić cytryną.
Ciasto francuskie rozwinąć, a na nim położyć filet z ryby, przyprawić solą i pieprzem, kilkoma kroplami maggi i skropić sokiem z cytryny, przykryć kapustą i zawinąć w ciasto. I tak każdą rybę po kolei. Roztrzepać jajko i posmarować wierzch ciasta. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180st. C przez 25-30 min.


  
Smacznego, Kasia ; )

3 komentarze:

  1. Tak ryby jeszcze nie robiłam, bardzo fajny pomysł, znalazłam wczoraj w lidlu ciasto w wersji light, więc może właśnie z rybką wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)