Pyszne kakaowe babeczki, po raz kolejny. Też lubicie wszystko, co czekoladowe? Tym razem babeczki z ubitą śmietaną kremówką i motylkami cukrowymi. Tak wiosennie, ale za oknem coś tej wiosny nie widać.
Składniki (ok. 12szt):
- 2 szklanki mąki,- 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kaka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1/2 szkl oleju,
+
- 200 ml śmietany kremówki,
- motylki cukrowe (Dr. Oetkera).
Do jednej miski przesiać suche składniki tj. 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki kakao i wymieszać. Do drugiej miski wlać 1/2 szkl mleka, wbić 3 jajka, 1/2 szklanki ojelu (tzw. mokre składniki), potem dodać je do suchych, wymieszać do połączenia się składników. Nakładać do 3/4 wysokości foremek Tak przygotwane muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (bez termoobiegu) na 20-25 min. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Ostudzone babeczki udekorować ubitą smietaną i cukrowymi motylkami.
Smacznego, Kasia :)
jakie fajne dzieciakom na pewno się spodobają
OdpowiedzUsuńAle pyszne i piękne ;) Sama bym taką schrupała !
OdpowiedzUsuńpiękne wyszły! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują.
OdpowiedzUsuńBabeczki prezentują się cudnie i napewno tak smakują.Jola
OdpowiedzUsuń