sobota, 25 maja 2013

Kakaowe babeczki ze śmietaną i motylkami

Pyszne kakaowe babeczki, po raz kolejny. Też lubicie wszystko, co czekoladowe? Tym razem babeczki z ubitą śmietaną kremówką i motylkami cukrowymi. Tak wiosennie, ale za oknem coś tej wiosny nie widać. 

 

 Składniki (ok. 12szt):

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-  4 łyżki kaka,
- 1/2 szklanki mleka,
 - 3 jajka,
 - 1/2 szkl oleju,
+
- 200 ml śmietany kremówki,
- motylki cukrowe (Dr. Oetkera).


Do jednej miski przesiać suche składniki tj. 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki kakao i wymieszać. Do drugiej miski wlać 1/2 szkl mleka, wbić 3 jajka, 1/2 szklanki ojelu (tzw. mokre składniki), potem dodać je do suchych, wymieszać do połączenia się składników. Nakładać do 3/4 wysokości foremek Tak przygotwane muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (bez termoobiegu) na 20-25 min. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru. Ostudzone babeczki udekorować ubitą smietaną i cukrowymi motylkami.
 Smacznego, Kasia :)
Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

5 komentarzy:

  1. jakie fajne dzieciakom na pewno się spodobają

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne i piękne ;) Sama bym taką schrupała !

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki prezentują się cudnie i napewno tak smakują.Jola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)