niedziela, 5 maja 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Makaron rurki z mięsem mielonym, oczywiście wolno wykorzystać każdy inny kształt makaronu. Zapiekankę można podać na obiad, a także na kolację. Jest szybka w przygotowaniu i mało kosztowna, choć bardzo treściwa. 



 Składniki:

- 150 - 200g makaronu rurki,
- 500g mięsa mielonego,
- 400g pomidorów z puszki,
- 150g sera,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła.

 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, na rozgrzanej patelni. Mięso mielone przyprawić do smaku i dodać do cebuli. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.  Makaron odcedzić. Do mięsa mielonego wlać pomidory z puszki i całość chwilę podgrzewać na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce. Połowę farszu ułozyć w naczyniu żaroodpornym, następnie makaron i resztę farszu. Na wierzch zetrzeć ser i włożyć do piekarnika na 10-15 min, aż ser się rozpuści. 
Smacznego, Kasia ;)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Tylko trzeba dodać duuużo bazyli!

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapiekanka super!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanka super!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)