Składniki (ok.10 szt):
- ciasto francuskie (1 opakowanie),
- truskawki (średnio po jednej dużej do rogalika),
- 1 jajko,
- cukier waniliowy do posypania.
Truskawki umyć i obrac z szypułek, poroić na mniejsze kawałki. Rozwinąć ciasto fransuskie i pokroić na kwadraty, wielkość zalezy od tego jakich rozmiarów rogaliki chcemy uzyskać. Ułożyć kilka kawałków rogalika na każdy kwadrat. Następnie zwinąć w rogalika, posmarować każdego po kolei roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru waniliowego. Przygotowane rogaliki włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC, na 15-20min. Wyciągnąć z pieca i gotowe!
Smacznego, Kasia ;)
Takie rogaliki muszą być pyszne moje ulubione połączenie ciasto francuskie i truskawki mniam
OdpowiedzUsuńOch, jak mi się już chce takich letnich słodkości :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie^^
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić takie, aż chce się je zjeść :D
OdpowiedzUsuń