piątek, 29 marca 2013

Rogaliki z truskawkami

Śniadanie na słodko, a do tego z owocem uwielbianym przez wszystkich. Do sezonu truskawkowego jeszcze daleko, ale w sklepach cały czas pojawiają się piękne truskawki, oczywiście można też wykorzystać inne owoce. Proste i bardzo szybkie rogaliki z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie z poranną kawką.



Składniki (ok.10 szt):
- ciasto francuskie (1 opakowanie),
- truskawki (średnio po jednej dużej do rogalika),
- 1 jajko,
- cukier waniliowy do posypania.

Truskawki umyć i obrac z szypułek, poroić na mniejsze kawałki. Rozwinąć ciasto fransuskie i pokroić na kwadraty, wielkość zalezy od tego jakich rozmiarów rogaliki chcemy uzyskać. Ułożyć kilka kawałków rogalika na każdy kwadrat. Następnie zwinąć w rogalika, posmarować każdego po kolei roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru waniliowego. Przygotowane rogaliki włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC,  na 15-20min. Wyciągnąć  z pieca i gotowe! 





Smacznego, Kasia ;)

4 komentarze:

  1. Takie rogaliki muszą być pyszne moje ulubione połączenie ciasto francuskie i truskawki mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jak mi się już chce takich letnich słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie^^

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zrobić takie, aż chce się je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)