Składniki:
(kruchy spód):- szklanka mąki pszennej,
-1/2 kostki masła,
- 2 łyżki cukru pudru (można użyć brązowego cukru),
- dodatkowo dodałam pokruszone maślane ciastka (150g).
(masa karmelowa)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego.
(masa czkoladowa)
- 200g czekolady (ja dałam 52% gorzką),
- 3-4 łyżki masła (w zależności od gęstości czekolady).
Wyłożyć
papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać
mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło i pokruszone ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do
przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez
20 minut, na złoty kolor.
Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna
mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie
przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego, Kasia ; )
Wyśmienite, doskonale na deser po niedzielnym obiadku do filiżanki czarnej kawy
OdpowiedzUsuńIle tych ciastek? W tym tygodniu na pewno będę robić :)
OdpowiedzUsuń