sobota, 23 marca 2013

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiet, czyli zapiekany naleśnik z farszem. Tradycyjne naleśniki można przygotować na wiele różnych sposobów, a  to jeden z nich.

Składniki:

(naleśniki)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej,
(farsz)
- pieczarki (400g)
-  cebula (1 duża),
- ser żółty (ok. 200g),
- sól, pieprz do smaku
(dodatkowo)
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- bułka tarta do panierki, 
- olej do smażenia.

Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.

Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę. Cebulę zeszklić na patelni, nastepnie dodać pieczarki i podsmażyć do momentu aż cała woda odparuje, można farsz lekko posolić. Odstawić do przestudzenia. Wymieszać pieczarki z serem. 

Wyłożyć farsz na środek każdego naleśnika (ok.3 łyżki). Dwa równoległe bolgi złożyć do środka, ale tak by na siebie nie nachodziły i zwinąć wzdłuż, w rulon. W jednej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtaczać krokiety po kolei, najpierw jajku, nastepnie w bułce tartej. 
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego, Kasia ; )
  

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)