wtorek, 12 marca 2013

Tort z biszkoptem kakaowym

 Pierwszy mój tort, wyszedł bardzo dobry, nie za słodki, a o to chodzi, więc polecam każdemu. Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty i można go zjeść bez żadnych dodatków.

Składniki:

6 jaj, 
 - 1 szklanka cukru, 
 - 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka mąki,
- śmietana kremówka,
- krem karpatka (nie trzeba, ale ja miałam jesszcze miseczkę już przygotowanego),
- 3 łyżki cukru pudru,
- posypka czekoladowa,
- jajka czekoladowe do ozdoby,
- 4 łyżki dżemu truskawkowego 



Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie, wtedy biszkopt będzie bardziej puszysty. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170ºC przez 35-40 min.
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmiętanę kremówkę ubić na najniższych obrotach miksera, a pod koniec dodać cukier puder. Przełożyć  biszkopt kremem karpatka lub użyć tylko ubitej śietany, przykryć biszkoptem, który nasmarować dżemem truskawkowym, nałożyć drugą warstwę kremu, przykryć trzecim biszkoptem, wysmarować resztą kremu i udekorować według uznania.




Wielkanocne Smaki III
Smacznego, Kasia ; )

4 komentarze:

  1. torcik piękny, a jajeczka pewnie zje nasz króliczek (Julka) am am am.

    OdpowiedzUsuń
  2. Banerek nie działa, to tylko sam obrazek... Po kliknięciu powinien przenosić na stronę akcji. Proszę o poprawkę, dopiero wtedy będę mogła zaakceptować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienicie wygląda...Ciekawe jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)