niedziela, 24 marca 2013

Mus czekoladowy z truskawkami

 Mus czekoladowy, puszysty, smaczny, a jaki łatwy do przygotowania. Podany z truskawkami i bitą śmietną zachwyci każdego. Deser po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

(mus czekoladowy)
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 60g masła,
- 6 jajek,
- 2-3 łyżki cukru pudru,

(dodarkowo)
- śmietana kremówka (ok.250ml),
- cukier puder (1 łyżka),
- truskawki (ok.300g),
- posypka czekoladowa do dekoracji.

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy mędzie już miękka, dodać masło. Następnie dodać do masy żółtka, wymieszać dokładnie i zostawić do ostudzenia. 
Za pomocą miksera ubijać białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite białka, mieszać delikatnie, najlepiej szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do foremki lub salaterek i włożyć do lodówki na kilka godzin. 

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na mus czekoladowy i udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Smacznego, Kasia ; )

8 komentarzy:

  1. Deser był naprawdę pyszny dobrze ze jeszcze trochę zostało mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, śliczne truskaweczki dorwałaś. Te które ja kupiłam wyglądają jeszcze tak sztucznie :/ Smakują też kiepsko. A musssssss mmmmmmmmmm! Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak jak wygląda, tak też smakuje :) Truskawki też pyszne :)

      Usuń
  3. Mniam,mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś mus ale mi nie wyszedł xD hmm muszę chyba podejść do tego jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuj jeszcze raz, bo naprawdę pyszny deser :) Na pewno się uda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)