wtorek, 19 marca 2013

Wuzetka - czekoladowy biszkopt z kremem

Słodkie ciasto, którego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z lub po prostu skrót od "wypiek z kremem". Ciasto polecam wszystkim miłośnikom kremów. Wuzetka jest naprawdę pyszna, sami spróbujcie.

Składniki:


(biszkopt)
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 4-5 łyżek kakao,

(krem)
- 600ml zimnej śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,

+ 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
   30-40g masła,
   marmolada lub dżem do posmarowania.

Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu). 
Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklnkę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła . Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie). Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego.

Smaczngo, Kasia ; )

7 komentarzy:

  1. ojej wiedziałam, że to pułapka... człowiek na diecie nie powinien wchodzić w takie pyszności...

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to klasyczne połączenie czekoladowego ciasta i śmietany... mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to łyżka czy szklanka cukru pudru ?:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto ,jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)