Składniki:
- 1 kg twarogu,- 250g margaryny,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- 1/2 szklanki mleka.
+ herbatniki,
150-200g czekolady,
1 łyżka masła.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć herbatniki (jeden przy drugim).
Margarynę rozpuścić (można w mikrofalówce) i przestudzić. Twaróg zmielić lub zmiksować mikserem na gładką masę, dodać jajka, cukier i cukier wanilinowy i przestudzoną margarynę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać. Budynie rozpuścić w 1/2 szkl. mleka i wlać do gotującej się masy serowej. Całość zagotować, cały czas mieszając. Gorącą masę serową wylać na herbatniki, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć pozostałe herbatniki. Odstawić do ostygnięcia. Można polać czekoladą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła). Wstwić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego, Kasia ; )
Sernik gotowany robiłam już kilka razy,jest pyszny.
OdpowiedzUsuńa ja nigdy takiego sernika nie robiłam :( pyszne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBabcine wypieki mają w sobie jakąś magię... :) Sernik pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńa jakiego sera uzylas do tego sernika?
OdpowiedzUsuńTwarogu półtłustego :)
Usuńsuper sernik, robilam juz kilka razy za kazdym razem wychodzi inny... pyszniejszy :)
OdpowiedzUsuńmyslicie ze sernik dobrze by zniósł zamrożenie ??
OdpowiedzUsuńOsobiście nie mroziłam, ale można mrozić bez obaw :)
Usuń