wtorek, 5 marca 2013

Papryka faszerowana

Papryczki faszerowane mięsem mielonym. Doskonałe danie na obiad. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego (nie tylko z makaronem). Polecam wszystkim, którzy lubią kombinować z jedzeniem.



Składniki:


 - papryka czerwona i zielona (4szt),
- 500g mięsa mielonego,
- 200g pieczarek,
- cebula (1szt),
- koncentrat pomidorowy (200g),
- sól i pieprz do smaku,
- starty ser (ok.50g),
- olej do smażenia





Paprykę i pieczarki umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, a po chwili dodać pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych pieczarek z cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Papryki nafaszerować mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków. 




Smacznego, Kasia :)
Kulinarny Dzień Kobiet

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :)