Składniki:
- papryka czerwona i zielona (4szt),
- 500g mięsa mielonego,
- 200g pieczarek,
- cebula (1szt),
- koncentrat pomidorowy (200g),
- sól i pieprz do smaku,
- starty ser (ok.50g),
- olej do smażenia
Paprykę i pieczarki umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, a po chwili dodać pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych pieczarek z cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Papryki nafaszerować mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków.
Smacznego, Kasia :)
Ciekawie, kolorowo i pewnie smaczne.
OdpowiedzUsuń