Składniki:
- brzoskwinie w puszce (220g),
- 1/2 kosti miękkiego masła,
- 2 szklanki mąki,
- 4-5 łyżek cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miski włożyć pół kostki (125g) miękkiego masła, dodaj 2 szklanki mąki, 4-5 łyżek cukru, następnie należy wbić 4 jajka (jeżeli są duże to 3 jajka), na koniec wsypać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Brzoskwinie odsączyć, jeżeli są w całości to pokroić w ósemki. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone brzoskwinie. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, Piec ok. 40 min. Wyjąć z pieca, odczekać 15 min i podawać. Smacznego.
Smacznego, Kasia ; )
Mmm, wyśmienite
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami bardzo lubię a jeszcze jak szybko się robi to już super,,,
OdpowiedzUsuńmożna z mandarynkami? :)
OdpowiedzUsuńRobilam podbne ciasto z brzoskwiniami ale wszystkie owoce opadly na dno blachy :/
OdpowiedzUsuń