Składniki (dla 2 osób):
- 2 kotlety schabowe,
- 1 duży ogórek,
- jogurt naturalny,
- sos sałatkowy do mizerii (Knorr),
- bułka tarta, jajko,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Kotlety umyć, wykroić żyły i rozbić. Na talerzach przygotować rozbełtane jajko i bułkę tartą.
Mięso przyprawić do smaku z obu stron. Obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i od razu smażyć kotlety. Najpierw na większym, a później na małym ogniu. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Można zetrzeć na tarce. Wyłożyć do miski, posolić. W drugiej miseczce przygotować jogurt naturalny, dodać sos sałatkowy. Zamieszać. A następnie tak przygotowanym sosem zalać ogórki. Podawać od razu.
+ ziemniaki (Ziemniaki obrać i umyć. Gotować w posolonej wodzie aż będą miekkie. Odcedzić.) - jeszcze się gotowały, kiedy robiłam zdjęcia.
Smacznego, Kasia ; )
Niby klasyczne polskie danie, ale śledząc polskie blogi, mam wrażenie, że odchodzi w zapomnienie.... Gratuluję odwagi!:-)
OdpowiedzUsuń