Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 cebule,
- pieczarki (250g),
- olej do smażenia.
Cebulę pokroić w małą kosteczke zeszklić na oleju. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć, odsatwić.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek wbić jajko, wlać wodę i wymieszać łyżką. Połaczyć

W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzącej wody wrzucać partiami pierożki. Gotować ok 2 - 2,5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Drugą cebulkę zeszklić na oleju, pierogi można podsmazyć z cebulką lub po prostu je polać podsmażoną cebulką.
* Do przygotowania ciasta polecam wałek, pokryty silikonem, który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję, dlatego nie trzeba dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Dostępny w różnych kolorach i niskiej cenie w sklepie EMAKO.PL
Smacznego, Kasia ; )
Pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuń