Składniki:
(ciasto czekoladowe)- 1/2 szklanki mleka,
- 50g grzkiej czeklady,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (ok.70ml),
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietan.
- 600g truskawek ,
- 500ml smietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do ostudzenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Jajko utrzeć na jasny puszysty krem dodać 3/4 szklanki cukru i dalej ucierać. Wlać 1/2 szklanki śmietany i olej rzepakowy - zmikswać. Wlać przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę w mleku, ponownie zmiksować. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie lub krótko zmiksować. Ciastro wylać na wylożoną papierem tortownicę (sam dno).
Piec w temp. 160 st. C przez 30-35 min. (d tzw. suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2 łyżki cukru pudru. Wyłożyć na przestudzne ciasto czekladowe.
Truskawki umyć i obrac z szypułek, poukładać na ubita śmietanę, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Smacznego, Kasia ; )
Czekoladowy spód, bita śmietana i truskawki?
OdpowiedzUsuńPrzeciez to połączenie idealne! Świetne ciasto, jedno z moich ulubionych :))
Ale smakowitości ;) Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie genialne :)szkoda, że nie mogę jeść truskawek :(
OdpowiedzUsuńOj szkoda, ale zawsze można zrobić z innymi owocami, które możesz jeść :D :))
UsuńAle super wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i na 200 % pyszne !
OdpowiedzUsuńZapewniam, że pyszne :)
Usuńwarte grzechu :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest prze-przepyszne :) Ja zrobiłam z bananami. Cała rodzina się zajadała :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nie pożałujecie :)