wtorek, 3 września 2013

Karpatka z kremem budyniowym

 Karpatka  kremem budyniowym, jeżeli chcecie uzyskać bardziej krem, a nie budyń to polcam wlać mniej mleka i będzie krem, jak tutaj - Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i śmietaną .

 

Składniki:

- 125g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  4-5 jajek (w zależności od wielkości),
- 2 budynie waniliowe,
- 4 łyżki cukru,
- 700 ml mleka (polecam użyć 500ml będzie wtedy bardziej kremowy Patrz TUTAJ),
- cukier puder do posypania,



Zagotować wodę z margaryną, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową mase podzielić na 2 części. 
Tortownicę o średnicy 22 cm (lub blachę o wymiarach 32x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną, wtedy ciasto lekko odchodzi od blachy). Jendą część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp. 200 st.C przez 25 -30 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. 

Budyń ugotować z 500ml mleka (ja użyłam 700ml - dlatego masa jest bardziej budyniowa) i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. 

Przygotowany krem wylać na środek upiecoznego ciasta, nałozyć drugie ciasto. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego, Kasia ; )


4 komentarze:

  1. Pychota:) Chętnie byśmy skosztowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie:) dawno nie jadłam karpatki, ale bym teraz zjadła takie ciacho.. mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze że dałaś te wskazówki co i jak z tym kremem, co zrobić żeby było kremowo itd. Ja nie ogarniam tych kremów i nigdy nie wiem co i jak :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)