czwartek, 5 września 2013

Proste ciasto z brzoskwiniami

Przepis na podobne ciasta już się pojawił na moim blogu - szybkie ciasto z brzoskwiniami, tym razem zmieniłam sposób przygotowywania ciasta. Jeżeli chcecie zrobić ciasto w tortownicy o większej średnicy polecam podwoić illość składników.

Skałdniki:

- 1/2 kostki masła lub margaryny,
- 2/3 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 3-4 jajka,
- 10 łyżek mąki,
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 brzoskwinie.

+ cukier puder do oprószenia.



Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę do pozostałych składników i wymieszać delikatnie do płączenia się składników,
. Tortownicę o śr. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, ułożyć na wierzch pokrojone owoce (najlepiej świeże owoce układać skórką do dołu). Piec w 180 st.C.  przez ok. 40 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

  1. Proste ciasta są najlepsze, smakują każdemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasta ucierane z owocami:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Puszyste i brzoskwiniowe,porywam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu fajne zdjęcia :) Ładnie puszyste Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis:) Ciasto piekę bardzo często, tylko białka ubijam osobno, wychodzi bardziej puszyste i pięknie wyrasta.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)