czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Kluski śląskie podane ze skwarkami i cebulką, można też podać z sosem lub jako dodatek do mięs.

P.S. Zapraszam na KONKURS DO ELFI :)

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 250g boczku,
- 1 mała cebula czerwona,
- 1 mała  cebula biala,
- 1 jajko,
- sól do smaku

Ziemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia) Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać mąki do wysokości ziemniaków, wbić  1 jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dłoni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną mąką deskę. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z wody i odsączyć.  
Cebulę  obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebule dodać do boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z cebulką. 


Smacznego, Kasia ; )

8 komentarzy:

  1. Takie kluseczki ze skwarkami ... pyszności!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pysznie! klasyka kuchni śląskiej, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pyszne, popularna potrawa na Śląsku :)

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają, zwłaszcza z tymi skwareczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Naprawdę ?? :D Cieszę się, że zdjęcia wyglądają aż tak apetycznie :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)