Kurczak z nutą herbaty
Teekanne Frest Fruit jest naprawdę smaczny i soczysty. Polecam każdemu kto lubi kurczaka ze słodką chrupiącą skórką. Herbata
TEEKANNE Forest Fruit to wyśmienity specjał herbaciany, ekskluzywna mieszanka czarnych
herbat dopełniona aromatem malin, jeżyn i czarnej porzeczki. Słodkie
aromaty owoców leśnych dodają czarnej herbacie nutę owocowego posmaku,
tworząc wyśmienitą kompozycję herbacianą.
Składniki:
- udziec z kurczaka (8 szt),
- 2 torebki herbaty
Teekanne Forest Fruit,
- 200ml gorącej wody,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz do smaku,
- papryka słodka,
- przyprawa do kurczaka (1-2 łyżki)
- 1 łyżka oleju,
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Kurczaka umyć i przyprawić do smaku, dodać miód i olej. 2 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit zalać świeżo zagotowaną wodą (200ml) i zaparzać przez 8 minut. Mięso ułożyć w naczyniu żarooodpornym i zalać zaparzoną herbatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec przez ok. 1,5 godziny (jeśli mięso będzie szybko się rumienić można przykryć folią aluminiową) aż mięso będzie złociste i miękkie.
Smacznego, Kasia ;)
o czymś takim Jeszcze nie słyszałam :) ale wygląda ładnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ! Ciekawe jak smakuje ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com