środa, 28 sierpnia 2013

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z porzeczami i galaretką

Szybki w przygotowaniu sernik na zimno na serkach homogenizowanych z porzeczkami i galaretką. Nie potrzeba dużej listy składników, więc jest też  mało kosztowny.

Składniki:

- 450g serka homogenizowanego,
- 200ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki żelatyny,
- 3-4 łyżki cukru puru,
- czerwone porzeczki lub inne owoce(200g),
- owocowa galaretka,


Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Następnie dodawać po kolei serki homogenizowane cały czas miksując. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej miksując na najwyszych obrotach. Tortownicę uszczelnić folią aluminiową i wlać masę serową. Włyżyć do lodówki do stężenia.  W tym czasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Na masę serową poukłądać umyte owoce i wylać na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki, podawać aż całośc dokładnie stężeje.


Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)