niedziela, 3 marca 2013

Kruche ciasto milionera - kruche ciasto, karmel, czekolada

Caramel shortbread nazywany także millionaires' shortbread to tradycyjne szkockie ciasto, baaaardzoooo słodkie. Ciasto ma 3 warstwy: KARMEL, CIASTO, CZEKOLADA !  Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i batonik.

Składniki:

  (kruchy spód):

- szklanka mąki pszennej,

-1/2 kostki masła,
- 2 łyżki  cukru pudru (można użyć brązowego cukru),
- dodatkowo dodałam pokruszone maślane ciastka (150g).

 (masa karmelowa)

- puszka mleka skondensowanego słodzonego.

 (masa czkoladowa)

- 200g czekolady (ja dałam 52% gorzką),
- 3-4 łyżki masła (w zależności od gęstości czekolady).

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło i pokruszone ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, na złoty kolor.
Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.

Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego, Kasia ; )
 

2 komentarze:

  1. Wyśmienite, doskonale na deser po niedzielnym obiadku do filiżanki czarnej kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tych ciastek? W tym tygodniu na pewno będę robić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)