poniedziałek, 11 marca 2013

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Do naleśników wykorzystalam uniwersalnego przepisu z którego ciasto wychodzi bardzo smaczne, a każdy może zmieniać proporcje składników według uznania.

Skladniki:
(naleśniki)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej,
 (sos)
- 5 lyżek majonezu,
- 5 łyżek ketchupu,
- ząbek czosnku.
 (farsz)
- duży filet z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100g startego żółtego sera,
- sól, pieprz, przyprawa gyros,
- olej do smażenia.

Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.
Wymieszać majonez z ketchupem i startym na tarce ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, solą i pieprzem, polać łyżką oleju, dokładnie wymieszać i usmazyć na patelni, przesypać do miski. Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę i smażyć na tej smaej patelni, co kurczaka. Podsmażone wymieszać razem z piersią z kurczaka. Gotowy farsz wykładać na usmażone nalesniki, posypać startym żółtym serem i złożyć w kopertę lub rulon. Polać sosem. 


Kulinarny Dzień Kobiet Smacznego, Kasia ; )

2 komentarze:

  1. Mmmmmmmmmmm jak w Manekinie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha ;) Uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)