Składniki:
-5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki i 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę i proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając szpatułką, do połączenia się składników, bardzo delikatnie. Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec ok. 50 w temperaturze 180ºC.
Smacznego, Kasia ; )
Dawno nie robiłam zebry..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńKasiu wygląda obłędnie! Zrobię, jak odpocznę od świąt.
OdpowiedzUsuń