środa, 6 marca 2013

Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczak pieczony w całości jest idealnym pomysłem na obiab. Bardzo dobrze komponuje się z owocami. Z jabłkami smakuje rewelacyjnie. Można użyć różnych odmian jabłek, w zależności od upodobań. 

Składniki:

- 1,5kg kurczaka w całości,
 - 4 jabłka (różne)
- przyprawa do kurczaka (Prymat),
- 2 łyżki czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku,
 - 3 łyżki oleju

 
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać kurczaka przyprawami i polać olejem, nasmarować i wkepać przyprawy. Odstawić przyprawionego kurczaka na kilka minut w chłodne miejsce, a w tym czasie należy umyć i obrać jabłka. Pokroić na ósemki i wyciąć środek z pestkami. Kurczaka ułożyc w naczyniu żaroodpornym. Kilka kawalków jabłek włożyć do środka kurczaka, a pozostałe układac dookoła, zalać szklanką wody. Włożyć całego kurczaka do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C, przykryć folią aluminiową i piec przez 1,5h. 
W połowie tego czasu można kurczaka przewrócić na drugą stronę. Wyjąć i pokroić kurczaka, polać powstałym sosem.












Smacznego, Kasia : )

3 komentarze:

  1. Ja jakoś się boję "całego" kurczaka xD stanowczo lepiej wychodzą mi np same pałki :) muszę potrenować ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)