sobota, 30 marca 2013

Wielkanocne Cupcakes

 Nazwa "cupcake" pochodzi od angielskiego "cake" (ciasto) i "cup" (kubek), jako skrót od "teacup" (filiżanka), ponieważ jest jej rozmiarów. Są bardzo pyszne i znikają w błyskawicznym tempie. Moje są czekoladowe z bitą śmietaną i jajeczkami.

Życzę wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych w rodzinnym gronie, pachnących wiosną! : )


Składniki (ok.15 szt):

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 125g miękkiego masła,
do dekoracji:
- 250ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- jajka czekoladowe.

Mąke, proszek i kakao przesiać następnie wsypać do miski i wymieszać. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, miksować na gładki krem. Dodać mleko, a potem wszystkie pozostałe suche skłaniki. Nakładać do 2/3 wysokości foremek. Tak przygotwane włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20-25 min. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Za pomocą szprycy dekorować i ozdobić jajeczkami. Cupcake gotowe!

Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

  1. aleee fajne! :) super Świątecznie :)
    Wesołych Świąt dla Ciebie i rodzinki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm....Sweet ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie udekorowane..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne czekoladowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)