poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szaszłyki z kurczaka w panierce kokosowej

 Pierś z kurczaka obtoczona w panierce kokosowej podana w formie szaszłyków. Można podawać je na gorąco lub  na zimno np. z ketchupem, sosem czosnkowym lub ulubionym dipem.

Składniki:

- 500g piersi kurczaka,
- 2 duże jajka,
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych,
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,

+ patyczki do szaszłyków


Pierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Nastepnie pokroić pierś w duże kostki. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać wiórki kokosowe i bulkę tartą, wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Kawałki mięsa nabić na patyczki do szaszłyków, następnie panierowć w jajku i w wiórkach z bułką tartą. Smażyć na niezbyt gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć szaszłyki z patelni, można odłozyć papierowy ręcznik, by dsączyć nadmiar tłuszczu.


 Smacznego, Kasia ; )

13 komentarzy:

  1. Fajne połączenie z kokosem, myślę, że by mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tej pory zawsze robiłam kurczaka w cieście kokosowym. ta kokosowa panierka też mi się podoba:) kurczak z kokosem świetnie się komponuje - ja polecam podać je z sosem słodko-pikantnym chili:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że kurczak z kokosem, to idealne połączenie :)
      Będę musiała spróbować tego sosu :)

      Usuń
  3. Pyszne, uwielbiam takie ciekawe panierki do mięsa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. kokosowe smaki to zdecydowanie moje klimaty! świetne szaszłyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się spodobała taka wersja kurczaka, niebawem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę później napisać jak smakowało ;) Pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. Bardzo oryginalne połączenie smaków. Aż jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)