poniedziałek, 9 września 2013

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

 Pyszne ciasto - puszysty biszkopt z kremem, polany czekoladą.


Składniki:
(biszkopt)
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju.

(krem budyniowy)
- 500ml mleka,
- 2 opakowania budyniu,
- 200g masła.

(polewa czekoladowa)
 - 30g masła,
-  80g czekolady.

(biszkopt)
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
 (krem budyniowy)
Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń.Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem

(polewa)

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto. 
Smacznego, Kasia ; )




15 komentarzy:

  1. Wygląda jak bounty ale pewnie smakuje jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. może zostań cukiernikiem! :) piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. to już wiesz jakie ciasto w weekend upieke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny wybór, bo ciasto jest pyszne;) koniecznie pokaż jak wyszło;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie ciasta! Czekolada i krem budyniowy, pychotka :)) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho,pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne dziś zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. a bez maki ziemiaczanej wyjdzie
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, użyć samej mąki pszennej ( w tym przepisie 8 łyżek )

      Usuń
  8. Witam, chciałabym upiec to ciasto ale w domu mam tortownicę 30cm. Czy zrobić z 1,5 porcji? czy normalnie tylko ciasto będzie bardziej płaskie? czy może mi Pani coś doradzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może lepiej będzie jak upiecze Pani dwa takie biszkopty z tego przepisu, wtedy nie będzie trzeba już przecinac na dwa :)

      Usuń
    2. dziękuję za odp, zrobię dwa biszkopty :) takie proste a tak skomplikowane ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)