niedziela, 18 sierpnia 2013

Udziec kurczaka z nutą herbaty o smaku owoców leśnych (Teekanne)

 Kurczak z  nutą herbaty Teekanne Frest Fruit jest naprawdę smaczny i soczysty. Polecam każdemu kto lubi kurczaka ze słodką chrupiącą skórką. Herbata TEEKANNE Forest  Fruit to wyśmienity specjał herbaciany, ekskluzywna mieszanka czarnych herbat dopełniona aromatem malin, jeżyn i czarnej porzeczki. Słodkie aromaty owoców leśnych dodają czarnej herbacie nutę owocowego posmaku, tworząc wyśmienitą kompozycję herbacianą.

Składniki:

- udziec z kurczaka (8 szt),
- 2 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit,
- 200ml gorącej wody,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz do smaku,
- papryka słodka,
- przyprawa do kurczaka (1-2 łyżki)
- 1 łyżka oleju,

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Kurczaka umyć i przyprawić do smaku, dodać miód i olej.  2 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit  zalać świeżo zagotowaną wodą (200ml) i zaparzać przez 8 minut. Mięso ułożyć w naczyniu żarooodpornym i zalać zaparzoną herbatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec przez ok. 1,5 godziny (jeśli mięso będzie szybko się rumienić można przykryć folią aluminiową) aż mięso będzie złociste i miękkie.

Smacznego, Kasia ;)



2 komentarze:

  1. o czymś takim Jeszcze nie słyszałam :) ale wygląda ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis ! Ciekawe jak smakuje ...
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)