piątek, 9 sierpnia 2013

Kotlety z kalafiora bez mięsa

Dla tych którzy uwielbiają kalafior pod każdą postacią podaję przepis na kotlety z kalafiora bez dodatku mięsa. Można też użyć zamiast kalafiora - brokuły lub po prostu zostać przy tradycyjnych kotletach mielonych.

 Składniki:

- 1 kalafior,
- 2-3 jajka,
- mąka do obtoczenia
- sól do smaku,
- olej do smażenia
- bułka tarta (ok. 1 szklanka)


Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ugotować w osolnej wodzie ok. 7-8 minut. Odcedzić, a nastepnie rozgnieść widelcem. Dodać 2 jajka i bułkę tartą wg uznania, tak, aby kalafior dobrze się formował. Przygtowane kotlety z kalafiora najpierw obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać.

Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

  1. Jak bez mięsa to nie dla mnie ale napewno są tacy którzy lubią takie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie rewelacja! mniam! A mięsko można dodatkowo, jak ktoś woli :)
    pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można zrobić kotlety mięsno-kalafiorowe :)

      Usuń
  3. Ciekawa alternatywa dla wegetarian ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)