sobota, 5 października 2013

Naleśniki z bitą śmietaną i malinami


Składniki:

- 250 g ąaki pszennej,
- 3-4 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- ok.400 ml mleka,
- olej do smażenia,

-  śmietana kremówka(200 ml),
- 1 łyżka cukru pudru,
- 200g malin.

Mąkę,  cukier i szczypte soli - przesiać i wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i wymieszać trzepaczka. Odstawić, żeby ciasto odpoczelo w temp. pokojowej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z dwoch stron.
Bita śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Schłodzić w lodówce.  Maliny umyć. Na każdy naleśnik ułożyć kilka malin i bitą śmietanę.  Udekorować wg uznania.


 Smacznego, Kasia ;)






6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)