sobota, 19 października 2013

Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Papryki faszerowane z sosem pomidorowym idealne na obiad, upieczone papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków.

Składniki:


- 3-4 duże papryki,
- 500g mięsa mielonego,
- 1 woreczek ryżu,
- 1 cebula,
- sól, pieprz do smaku,
- 200g sera żółtego,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- olej do smażenia.


Ryż ugotować w osolonej wodzie w gprzepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić cebulę. Mięso przyprawić do smaku, dodać dodać do cebuli, kiedy mieso się zarumieni, wlać przecież pomidorowy. Dodać ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i nafaszerować. Przykryć odciętą częścią papryki, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C. Papryki piec przez ok. 45-50min, wyjąć posypać startym żółtym serem i podpiec jeszcze ok. 5-10 minut do momentu aż ser się rozpuści.



Smacznego, Kasia ; )

1 komentarz:

  1. uwielbiam paprykę faszerowaną kaszą, za mięskiem nie przepadam :/, Twoja papryka jest b. apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)