niedziela, 22 września 2013

Cycki murzynki z alkoholem - ciasto dla dorosłych

Slodkie ciasto na spodzie kokosowo-makowym z kremem i biszkoptami namaczanymi w alkoholu. Polane czekoladą mają przypominać cycki murzynki stąd taka nazwa :)

Ciasto przygotowałam w tortownicy z przygrywką firmy EMAKO.PL , która otrzymałam do testowania w ramach współpracy z firmą emako.pl

Składniki: 

(ciasto kokosowo-makowe)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka maku surowego,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,

(krem budyniowy)
- 500ml mleka,
- 2 opakowania budyniu,
- 200g masła.

- 100g czekolady lub polewa czekoladowa,
-  okrągłe biszkopty,
-  3/4 szklanki alkoholu,
- rodzyni do ozdoby.

Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mak, wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec w temp. 180 st.C ok. 30 minut.

Przygotować krem budyniowy: 

Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Ostudzony budyń zmiksować z miękkim tłuszczem.

Krem położyć na upieczony spód.
Na krem układać namoczone biszkopty w wódce, na każdy biszkopt ułożyć rodzynkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać biszkopty. 


(ja użyłam okrągłej formy do pieczenia ciasta z przykrywką - EMAKO.PL)
Specjalna powłoka z technologią non-stick zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków, dzięki czemu tortownicy nie musiałam niczym smarować ani wykładać papierem.
Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również przed wysychaniem, idealnie sprawdza sie w lodówce - skutecznie zapobiegnie też przesiąkaniu do wewnątrz niemiłych zapachów z lodówki, pokrywka z rączką umożliwi transportowanie. Łatwo się myję i bez problemu można myć w zmywarce. Dostępne w niskiej cenie w sklepie EMAKO.PL - polecam  tortownicę w 100% na pewno bedziecie zadowoleni z zakupu.




Smacznego, Kasia ; )





11 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie!: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto i super nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale szałowo się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha przyciągnęła mnie tu nazwa:D ale widać nie tylko nazwa jest fajna:D przepis bardzo na tak:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świtnie sie prezentuję :) nie robiła tego ciasta, ale pijaka, myślę, że jest bardzo podobne :) Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zastanawia Was przepis bez mąki lub proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie mąka i proszek do pieczenia są niepotrzebne. Proszę dokładniej przeczytać przepis, a później komentować. Pozdrawiam, Kasia.

      Usuń
    2. Nie zastanawia. Jest wiele przepisów bez mąki i spulchniaczy.

      Usuń
  7. Ciasto wygląda przepysznie. Proszę mi napisać, jakiej średnicy tortownicy Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja użyłam tortownicy o średnicy 26cm, można zastąpic ją kwadratowa lub prostokątną blaszką, żeby kawałki ciasta były równe; ) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)